Mistiek.nl
Verrijk je Kennis
Hekserij en Wicca
Hekserij wordt beschouwd als een stroming binnen het paganisme: het moderne heidendom dat ontstaan is uit de voor-christelijke, oude natuurreligies van over de hele wereld, maar vooral in Europa. Het paganisme basseert zich op de Oude Religie, ook wel natuurreligie of vruchtbaarheidsreligie genoemd. Men voert rituelen uit die als doel hebben om in harmonie te komen met de cycli van de natuur en zichzelf. De rituelen worden op de hoogtepunten van de seizoenen gehouden, de Maancycli en Zonnecycli en op belangrijke keerpunten in het leven.
Paganisten geloven in de wet van de polariteit, een wet vertegenwoordigd door tegenstellingen die elkaar tevens aanvullen: Yin-Yang, goed-kwaad, donker-licht, man-vrouw, negatief-positief.

Wicca

Omdat de hekserij en wicca zulke brede begrippen zijn met onnoemelijk veel verschillende substromingen, denken beginnende heksen soms dat zij zich een wicca moeten noemen, omdat dat een ander woord zou zijn voor hekserij. Dat is niet helemaal waar, al zijn er wicca's die zich heks noemen. Wicca is een opzichzelf staande religie, waarbij wordt gekozen voor het priesterschap. Binnen de wicca ligt de nadruk op het religieuze beleven.

Traditionele hekserij
 
Het woord 'heks' komt oorspronkelijk van het Middel-Nederlandse woordje hexe, dat verwant is met hagetissen of haechdisse. Het betekent zowel heks als hagedis. Een hagetisse, hagezussa of hagadessa was van oudsher iemand die op de hagen of hekken reed, op de grens van de werelden.  In Europa was dat de plaatselijke wijze man of vrouw, en omvatte het woord, de toverpraktijken van zo iemand. Zowel mannen als vrouwen kunnen heks zijn maar hekserij blijkt juist voor vrouwen aantrekkelijk omdat vaak de nadruk wordt gelegd op de rol van de vrouw. De aarde is Moeder Aarde en de maan heeft in al haar verschijningsvormen de gedaante van een vrouw. De namen van diverse godinnen zijn verweven met de poëzie en de rituelen.

In de loop der tijden heeft hekserij steeds meer betekenissen gekregen. De vroegere heks, gewoonlijk een vrouw, was een gewaardeerd lid van een dorpsbevolking. Mensen met problemen die met alledaagse middeleln niet of nauweliks op te lossen waren konden bij haar terecht. met allerlei middelen van geheimzinnige samenstelling kon zij veel bereiken. Het middel werd al gauw een tovermiddel genoemd en de vrouw een toverkol, omdat men niet beter wist. Men associeerde de heks met de duivel in de latere Middeleeuwen. Zij werden vervolgd en belandden op de brandstapel, maar met hekserij had dit niets te maken. Omdat echte heksen de Oude Religie aanhielden, werden zij als een ketter beschouwd, want iedereen die een ander geloof had of een andere beleving aanhing hoorde volgens de kerk op de brandstapel thuis.....

De echte heksen doken onder en gaven aan familieleden hun geheimen door, die zo door de eeuwen heen angstvallig bewaard bleven. De dorpsheks van toen ging met haar tijd mee en wordt tegenwoordig met een mooi woord solitaire heks of soloheks genoemd. Rond de vijftiger jaren van de 20e eeuw werd aan het begrip hekserij wicca toegevoegd. 
Er is een grote groep mensen die zich als heks beschouwen, hoewel de definitie van hekserij voor velen onduidelijk bleef en soms nog steeds is.

 
Dit veelomvattend begrip is moeilijk in een kader te zetten en het blijft lastig aan te geven wat hekserij precies is. In ieder geval is de overeenkomst in alle culturen terug te vinden door het werken met magie, waarzeggerij en kruiden. Velen zijn het erover eens dat de oorspronkelijke hekserij afstamt van het oeroude sjamanisme. Het mag duidelijk zijn dat 'heks' geen titel is want de hekserij beoefenen, is een manier van leven die je met volledige overgave moet durven en kunnen aanvaarden. Hekserij is vooral praktisch, je maakt gebruik van wat de natuur biedt op het moment dat dat nodig is.
 
Bron:Moderne Heksen - Claudia van der Sluis
©2001 Uitgeverij Schors - Amsterdam
IBSN 90 6378 488 0 Meer info .schors.nl 


Reacties

ArtartArtArt op 31-12-2017 11:17

swamiuniverse is email.

Zoek een priesteres. Een heks om diep verbonden te rraken met magie rituelen om als leeerling verder te komen.

Arthur

Art op 31-12-2017 11:12

Zou wel een kravhtige priesteres willen ontmieten die mij krachtig leidt naar de overgave en diepte.

Swamiuniverse@gmail.com

Arthur op 13-06-2017 18:41

Echte heksen hps zijn die ook in Nederland diie individueel leerlingen leiden?

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Vul deze captcha in
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl